Vad är Kundaliniyoga?

 

Yoga betyder att förena sinne kropp och själ. Kundaliniyoga enligt Yogi Bhajan kallas även för medvetenhetens yoga eller hushållsyoga just för att det är yogan som är till för alla oavsett ålder eller fysisk form.

Många associerar yoga med lite svåra och konstiga kroppsställningar men egentligen är det inte kroppsställningarna som är utmärkande för yoga utan snarare andningen och koncentrationen och att träna upp vår uthållighet för att få en större motståndskraft att agera i vårt dagliga liv.

I kundaliniyogan finns ingen prestation att vara vig som en akrobat på yogapasset utan man utgår från sin egen dagsform och vi yogar tillsammans utan krav och press. Kundaliniyoga består av lätta rörelser och andningsövningar som alla människor kan göra och det handlar snarar om att få kraft och energi genom att arbeta med dynamiska rörelser och energi än att stå på huvudet tex.

I Kundaliniyogan finns en hel skattkista med tusentals olika kriyor, det vill säga yogapass och meditationer som alla är satta i en speciell ordning för att ge ett särskilt resultat och öppna upp energierna i kroppen. Det finns yogapass för allt; ditt körtelsystem, för din rygg, för att balansera dig själv och dina känslor eller för att öppna ditt hjärta för att bara nämna några.

Vi har alla en inneboende kraft och visdom inom oss och med hjälp av kundaliniyogan kan vi väcka vår egen alldeles unika inre potential, få kontakt med vår själ, vår inre lärare och det som är just ditt autentiska sanna jag.

 

Yogapasset

Ong Namo Guru Dev Namo är mantrat vi tonar in med inför varje Kundaliniyogapass.
Det kan översättas med: ”Jag hälsar den obegränsade kreativa kraft och inre visdom som för mig från mörker till ljus”.

Vi värmer ofta upp med en pranayam (andningsövning) eller några asanas – yogaövningar för att sen börja med själva kriyan – yogapasset. I en kriya ingår en serie asanas med olika ställningar och rörelser som alla är satta i en särskild ordning för att ge en specifik effekt. Ofta vilar vi mellan varje asana för att integrera rörelsen i kroppen.

Efter kriyan har vi en längre skön vila i savasana djupavslappning.
Sen gör vi alltid en meditation tillsammans där vi använder oss av olika fokuspunkter som mantran, mudras (handställningar) och pranayam (andningstekniker). Meditationen kan göras tyst eller till musik.

Vi avslutar alltid kriyan med att tona ut tillsammans med mantrat SAT NAM som betyder ”jag är sanning, sanning är min identitet”.

Aquarian Sadhana

Här kommer info om Aquarian Sadhana

Vanliga frågor

Det viktiga är att du har mjuka, sköna kläder som du kan röra dig lätt i. Du kan gärna ta med dig en tröja eller sjal att lägga om axlarna om du behöver. Vi yogar barfota. Kundaliniyogans färg är vit och vitt sägs stärka hela ditt energisystem – så om du vill klär du dig gärna i vitt och naturmaterial.

Allt du behöver finns i yogasalen: yogamattor, sittkuddar och filtar. Jag bjuder alltid på te. Om du vill dricka vatten eller yogite under klassen ta gärna med en flaska med lock eller en termosmugg.

I ett alltmer stressat samhälle och ett ständigt pågående informationsflöde behöver vi verktyg för vårt eget omhändertagande. Med hjälp av Kundaliniyoga och regelbundet utövande kan vi stärka nervsystemet, sänka blodtrycket, stimulera matsmältningen, stilla vårt sinne och lindra känslor som oro och ångest.


Yogans effekter är många och väldokumenterade. Aktuell forskning på yoga och meditation visar tydliga och mätbara resultat vid många av de stressrelaterade besvär som många har, såsom bland annat nack- och ryggproblem, huvudvärk, depression, oro, viktproblem, sömnsvårigheter.

Vid menstruation tar du det extra varsamt och lugnt när du yogar. Vissa övningar, som till exempel eldandning och rotlås rekommenderas att du utelämnar vid menstruation och vid graviditet. Om du är gravid talar du med läraren innan du börjar yoga så får du särskilda instruktioner för hur du kan utföra yogan.

Med olika längder i meditationen kan olika nivå av effekter uppnås:

 • 3 min: påverkar både det elektromagnetiska fältet, cirkulationen och blodet
 • 11 min: påverkar nerv- och körtelsystemet
 • 31 min: körtlar, andningen och koncentrationen påverkar alla celler i kroppen
 • 62 min: påverkar den grå substansen i hjärnan
 • 2,5 timmar: förändrar psyket i samarbete med det elektromagnetiska fältet

Det tar:

 • 40 dagar för att förändra en vana
 • 90 dagar för att bekräfta en ny vana
 • 120 dagar för att du ska bli vanan
 • 1000 dagar för att bemästra den nya vanan
  Om du missar en dag börjar du om från början med dag 1.

Sadhana betyder daglig andlig utövning och daglig disciplin och är en 2,5 timme yogisk “morgonträning” innan soluppgången. De gamla yogiska skrifterna beskrev sadhana redan för flera tusen år sedan. Sadhana beskrivs ofta (inom kundaliniyogan) som morgonutövandet av yogaställningar, meditation, avslappning liksom 7 längre mantrameditationer.

Att utföra Sadhana i de tidiga morgontimmarna, sägs enligt yogan, stilla sinnet och göra det klarare. Regelbunden utövande av Sadhana syftar till att ge dig tillgång till din inre sanna kraft och rensa bort “skräp” i det undermedvetna. Att utföra sadhana är att träna viljekraft, fokus och självtillit. Att utöva sadhana under tidig morgon har även sin grund i karmatänkandet. När du investerar ca 1/10 av din dag i sadhana så sägs du få en “10- multiplicerad” effekt tillbaka under den återstående dagen.

Nu är du redo för att läsa mer om mina kurser...